
De aproximativ doua saptamani nu este zi in care sa nu aud pe un post de televiziune francez, ma refer la cele publice in special (TF1, France 3, France 5, etc.) dar nu numai (Canal Plus), despre romii din Romania. Deschid o mica paranteza: folosesc expresia romi din Romania pentru ca in discursul public francez exista o distinctie care se face intre "les tziganes" si romii din Romania. Les tziganes sunt cei de origine franceza, evnetual din alte tari, insa rromi sunt o alta categorie, in special veniti din Romania si Bulgaria. Am inchis paranteza.
Exista doua versiuni in discursurile publice pe crae l-am auzit, pe de o parte venind de la autoritatile franceze, si pe de alta parte venind de la cele romane. Guvernul francez spune asa. Populatia roma care sta la marginea Paris-ului sau Lyion-ului ocupa ilegal spatii publice pentru asi instala micile gospodarii, de cele mai multe ori extrem de pitoresti. In plus, metroul si strazile centrele ale celor doua orase sunt pline de cersetori si de “artisiti” care iti intind o cutiuta dupa scurta lor performanta. Locuind in Paris, ma uit cu atentie la fiecare cersetor si “artist” care trece pe laga mine. Cred ca 99% sunt Romani. Pe scurt problema francezilor este simpla. Acesti oameni ocupa un spatiu care nu le apartine. Nu platesc taxe, nu muncesc, sau munca lor este complet informala, eventual primesc ajutor social, si nu de putine ori ii regasim facand tot felul de delicvente. O statisita publica anul trecut de guvernul francez pune romanii pe primele locuri in zona infractionalitatii mici. In rezultat cei care nu se pot integra trebuie sa plece. Romania trebuie sa isi rezolve problema acasa si nu sa “arunce” pe spatele altor state un grup de oameni care nu are oportunitati suficiente in tara de origine.
Din partea guvernului roman mesajul a venit rapid: Franta discrimineaza o categorie a cetatenilor Uniunii Europene; problema romilor nu este una strict romana, ci europeana; a pune eticheta de infractor sau “borfas” pe un intreg grup etnic venind din Romania si Bulgaria este impotriva oricaror principii de drepturile omului; avem nevoie de o politica comuna, de coordonare la nivelul UE; Nikolas Sarkozy si guvernul francez se aventureaza intr-o zona complet populista.
Trebuie sapus ca acelas tip de discurs il au si mai multi politicieni venind din stanga franceza (PS). In plus, un reprezentat ONU a calificat actiunea Franceza ca retrograda, amintid de alti actiuni mult mai radicale din trecutul European.
Imi displace actiunea franceza si intr-adevar ii vad latura populista. In realiatate insa, romi sunt discriminati in primul rand in Romania. Motivul pentru care au plecat din tara, evident este acelas cu al tuturor romanilor care sunt la munca in Italia, Spania, etc. Este vorba despre problemele economice. Dar pentru romi este probabil de doua sau trei ori mai greu sa isi gaseasca un loc de munca decent. Dicutam de curand cu un apropriat despre acest subiect. Persoana in cauza este un om de afaceri roman de talie medie, care are pe statul de plata undeva pe la 30 de angajati. Discutand pe subiectul romi, a incput prin a-mi preciza ca tiganii strica imaginea Romaniei, ca sunt ne-integrabili, ca nu vor sa munceasca si ca nu vor sa isi trimita copii la scoala. Aceste elemente fac parte, imi spunea el, din natura lor. Nu mai incape indoial ca el, ca om de afaceri, nu ar angaja in viata lui un tigan. Ma tem ca acest gen de intreprinzator formeaza majoritatea actorilor economici. Ca rom, daca esti expus constant la un astfel de discurs, primul lucru pe care ti-l spui este ca nici nu mai are rost sa incerci sa iti cauti de munca. Decat sa infrunti o astfel de rusine, mai bine lipsa. Sigur, discutabila atitudinea. Pe scurt, romi sunt dicriminati constant in zona economica si sociala din Romania. Si acesta este unul dintre motivele principale pentru care ei aleg sa plece. In concluzie, da, este o problema romaneasca. Guvernul roman trebuie sa faca mult mai mult in zona aceasta. Nu cred ca mai exista indoial aici.
Pe de alta parte, startegia guvernului de a muta discursul in zona UE nu este una incorecta. Exista potential ca o politica Europeana dedicata rromilor sa aiba ceva aliati in Consiliu European, si ulterior rezultate. In mod evident este o chestiune de capacitate si resurse. Mai mult, in conditiile in care nu doar Romannia are aceasta problema, exista loc pentru o argumentatie pan-europeana. Totusi, problema fundamentala este ca in acest moment Europa este concentrata pe alte crize, deficitele bugetare, Gercia, zona euro in ansamblu, etc. Deci realizarea unei politici publice europene pe acest subiect e de durata. Este putin probbail sa ia viata in urmatorul ciclu bugetar (2013-2019). A pune subiectul pe agenda publica europeana in contextul fiecarei “crize” are un anumit merit. Dar, Romania are nevoie sa faca ceva mai concret inainte ca UE sa declanseze un mechanism in acesta zona. Eventual Romania are nevoie sa vina cu solutii. Solutiile pot fi mai bine vandute decat problema in sine. Nu de probeleme duce lipsa Uniunea Europeana.