teme diverse, mai ales de politica romana si europeana

Sunday, August 22, 2010

Rom de Romania


De aproximativ doua saptamani nu este zi in care sa nu aud pe un post de televiziune francez, ma refer la cele publice in special (TF1, France 3, France 5, etc.) dar nu numai (Canal Plus), despre romii din Romania. Deschid o mica paranteza: folosesc expresia romi din Romania pentru ca in discursul public francez exista o distinctie care se face intre "les tziganes" si romii din Romania. Les tziganes sunt cei de origine franceza, evnetual din alte tari, insa rromi sunt o alta categorie, in special veniti din Romania si Bulgaria. Am inchis paranteza.

Exista doua versiuni in discursurile publice pe crae l-am auzit, pe de o parte venind de la autoritatile franceze, si pe de alta parte venind de la cele romane. Guvernul francez spune asa. Populatia roma care sta la marginea Paris-ului sau Lyion-ului ocupa ilegal spatii publice pentru asi instala micile gospodarii, de cele mai multe ori extrem de pitoresti. In plus, metroul si strazile centrele ale celor doua orase sunt pline de cersetori si de “artisiti” care iti intind o cutiuta dupa scurta lor performanta. Locuind in Paris, ma uit cu atentie la fiecare cersetor si “artist” care trece pe laga mine. Cred ca 99% sunt Romani. Pe scurt problema francezilor este simpla. Acesti oameni ocupa un spatiu care nu le apartine. Nu platesc taxe, nu muncesc, sau munca lor este complet informala, eventual primesc ajutor social, si nu de putine ori ii regasim facand tot felul de delicvente. O statisita publica anul trecut de guvernul francez pune romanii pe primele locuri in zona infractionalitatii mici. In rezultat cei care nu se pot integra trebuie sa plece. Romania trebuie sa isi rezolve problema acasa si nu sa “arunce” pe spatele altor state un grup de oameni care nu are oportunitati suficiente in tara de origine.

Din partea guvernului roman mesajul a venit rapid: Franta discrimineaza o categorie a cetatenilor Uniunii Europene; problema romilor nu este una strict romana, ci europeana; a pune eticheta de infractor sau “borfas” pe un intreg grup etnic venind din Romania si Bulgaria este impotriva oricaror principii de drepturile omului; avem nevoie de o politica comuna, de coordonare la nivelul UE; Nikolas Sarkozy si guvernul francez se aventureaza intr-o zona complet populista.

Trebuie sapus ca acelas tip de discurs il au si mai multi politicieni venind din stanga franceza (PS). In plus, un reprezentat ONU a calificat actiunea Franceza ca retrograda, amintid de alti actiuni mult mai radicale din trecutul European.

Imi displace actiunea franceza si intr-adevar ii vad latura populista. In realiatate insa, romi sunt discriminati in primul rand in Romania. Motivul pentru care au plecat din tara, evident este acelas cu al tuturor romanilor care sunt la munca in Italia, Spania, etc. Este vorba despre problemele economice. Dar pentru romi este probabil de doua sau trei ori mai greu sa isi gaseasca un loc de munca decent. Dicutam de curand cu un apropriat despre acest subiect. Persoana in cauza este un om de afaceri roman de talie medie, care are pe statul de plata undeva pe la 30 de angajati. Discutand pe subiectul romi, a incput prin a-mi preciza ca tiganii strica imaginea Romaniei, ca sunt ne-integrabili, ca nu vor sa munceasca si ca nu vor sa isi trimita copii la scoala. Aceste elemente fac parte, imi spunea el, din natura lor. Nu mai incape indoial ca el, ca om de afaceri, nu ar angaja in viata lui un tigan. Ma tem ca acest gen de intreprinzator formeaza majoritatea actorilor economici. Ca rom, daca esti expus constant la un astfel de discurs, primul lucru pe care ti-l spui este ca nici nu mai are rost sa incerci sa iti cauti de munca. Decat sa infrunti o astfel de rusine, mai bine lipsa. Sigur, discutabila atitudinea. Pe scurt, romi sunt dicriminati constant in zona economica si sociala din Romania. Si acesta este unul dintre motivele principale pentru care ei aleg sa plece. In concluzie, da, este o problema romaneasca. Guvernul roman trebuie sa faca mult mai mult in zona aceasta. Nu cred ca mai exista indoial aici.

Pe de alta parte, startegia guvernului de a muta discursul in zona UE nu este una incorecta. Exista potential ca o politica Europeana dedicata rromilor sa aiba ceva aliati in Consiliu European, si ulterior rezultate. In mod evident este o chestiune de capacitate si resurse. Mai mult, in conditiile in care nu doar Romannia are aceasta problema, exista loc pentru o argumentatie pan-europeana. Totusi, problema fundamentala este ca in acest moment Europa este concentrata pe alte crize, deficitele bugetare, Gercia, zona euro in ansamblu, etc. Deci realizarea unei politici publice europene pe acest subiect e de durata. Este putin probbail sa ia viata in urmatorul ciclu bugetar (2013-2019). A pune subiectul pe agenda publica europeana in contextul fiecarei “crize” are un anumit merit. Dar, Romania are nevoie sa faca ceva mai concret inainte ca UE sa declanseze un mechanism in acesta zona. Eventual Romania are nevoie sa vina cu solutii. Solutiile pot fi mai bine vandute decat problema in sine. Nu de probeleme duce lipsa Uniunea Europeana.

Wednesday, August 04, 2010

A pleca din tara

Azi, la multa vreme de cand nu am apucat sa imi mai pun pe hartie gandurile revin si scriu depsre ce inseamna sa fi plecat din tara, cum privesc eu plecare din tara si ce ma determinat sa fac asta.

Ma inspira un articol pe care nu mai ce l-am citit pe HotNews. Ideea autoarei este ca a pleca din tara este solutia uni stil de viata care in Romania devine din ce in ce mai sufocant. Plecare din tara vine in cazul acesta ca o rezolvare personala la o problem sistemica.

Cum privesc eu plecarea din tara?

In acet moment sunt Paris. Am ajuns aici de foarte curand dupa ce am petrecut 2 ani in Berlin unde am absolvit un master. Cu aproximativ doi ani inainte de a pleca din Romania trebuie sa spun ca am calatorit destul de mult. Am trecut de Europa avand ocazia sa ajung in America de Nord si Africa. Plecarea din tara acum doi ani a venit ca un pas natural. Recunosc ca idea plecarii o avem de mult. O legam de cele mai multe ori de a merge la studii. Stiam si simteam ca in Romania nu avem cum sa imi “depasesc limitele”. Spun asta fara aroganta. In fapt eram si sunt in continuarea, constient de carentele educatiei pe care am obtinut-o in Romania. Am inteles din diferitele calatorii in afara tarii, de cele mai multe ori legate de studiile mele, ca in Romania nu am unde sa invat deprinderile care se cer la standard international in meseria mea. Adevaratele studiile politice in Romania s-au inventat dupa revolutie. Cu extrem de putina experienta in domeniu, profesorii erau de cele mai multe ori ei insisi elevi. In multe cazuri au fost si persone care au trebuit sa se reeduce de la o formatie de tip socialist-comunist la una liberal-democrata. Situatie de multe ori obscura. Pe scurt pentru mine plecarea din tara a devenit o necesitatea profesionala, o necesitatea de cariera.

Totusi, nu consider ca plecare din tara tine de un domeniu anume. Imi dau seama din ce in ce mai des ca a trece de granitele propriei tarii este o obligatie in contextual in care traim. Ultimii 10 sau 15 ani au schimbat fundamental fata lumii. Nu mai este o curiozitate pentru nimeni ca doi ani sa lucrezi in Paris, alti doi in Berlin, Madrid, sau Singapore, apoi in Beijing, New York, etc. Lumea a devinit ata de mobila incat a sta intr-un singur loc vorbeste depsre un gen de marginalizare, un gen de autoexcludere. Noi facem parte dintr-un spatiu care a fost inventat inclusive pentru acest motiv- UE. Libera circulatie asta produce. In Romania a pleca din tara pare ca un pas fie ce tine de o anumita drama, sau ce tine de o speranta exagerata. Nu! A pleca din tara pentru a munci, pentru a studia este in contextual de fata cea mai naturala cale care ti se astern in fata. In acelas sens, intoarcerea este la fel de naturala, si in general un dute-vino intre Romania si orice alt loc din lumea asta face parte din contextual in care traim. Pe scurt, e nevoie sa depasim un mod relative marginal in care ne privim pe noi insine si sa fim gata oricand sa plecam oriunde smtim ca putem oferi ce avem mai bine in noi.

In fine, din punctual asta de vedere statul Roman si firmele care activeaza in Romania trebuie sa inteleaga ca se afla in pura competitie cu toti actorii internationali, si nu doar pentru romani, ci pentru toti indivizii din lumea asta capabili sa produca valoare adugata acolo unde ajung. O intelegere rapida a acestui detaliu poate schimba fata Romaniei.

Ce inseamna sa fi plecat din tara?

A fi plecat din tara inseamna in primul rand ca trebuie sa te adaptezi, sa fi flexibil, si poate cel mai important lucru inseamna sa ramai in permanenta constient si atent si deschis la a invata tot ce e nou. Asta te tine treaz si iti da motivatie si incredere in tine. Totusi, poti sa te izolezi si plecand. Asta se poate intampla foarte usor daca nu inveti limba si nu iti faci prieteni acolo unde ajungi. In Germania am experimentat asta in prima faza insa lucrurile s-au schimbat pe parcurs. Acum ma aflu intr-o alta tara, alt tip de cultura, dinnou ceva nou. Incerc sa ma mentin alert si realist si incerc sa invat cat pot de mult, mai ales ca pentru a traii aici ai nevoie de toata capacitatea de adaptare posibila. O iau ca pe o noua provocare si un nou inceput.

Paris, 4 August 2010