Cred ca traim intr-o astfel de situatie azi. Cred ca oamenii care nu reusesc sa trieze informatia, sa o ignore pe cea nerelevanta, ajung intr-o buna zi sa vrea sa isi dinamiteze creierul. Frumosul lumii in care traim consta in a stii sa ignori balastul informational care iti incurca atentia. Nu e usor!
E greu sa iti construiesti o grila care sa filtreze lucrurile neinsemnate pentru ca sunt situatii in care informatia iti este trimisa fara ca tu sa o soliciti. Ma gandesc la panourile imense de pe strazi pe care pur si simplu nu ai cum sa le ignori. Cand deshizi orice pagina de internet esti mai intai naucit de tot felul de anunturi care te obosesc deja pana ajungi la informatia pe care o cauti. Stirile pe care le privesti la televizor sunt pline de non-sens si esti nevoiti sa tolerezi toate acestea pentru ca sunt si elemente de care ai nevoie. Esti ca intr-un supermarket in care desi ai intrat pentru o paine trebuie sa treci prin toate galantarele, evident fara sa opui rezistenta si altor produse care iti ies in cale astfel incat in momentul in care ai ajuns la raionul de paine ai deja cosul plin de biscuiti, lapte, conserve, dulciuri, apa, fructe, etc.
Facem asta zi de zi si ne lasam prinsi in tavalugul de informatii de care suntem purtati cu nesimtire. Ajungem acasa obositi, nefericiti ca ameteala in care am trait pentru cateva ore bune a luat sfarsit, iar realitatea din apropierea imediata nu se potriveste cu cea din imaginile pe care ai fost deja dresat sa ti-o doresti.
Cred ca se poate sa iti pastrezi discernamantul chiar si in acest context. Imi aduc aminte ca am citit pe un site de stiri, evident fara sa am intentia de a cauta astfel de informatii, ca atunci cand pleci la supermarket trebuie sa respecti cateva reguli de aur pentru a nu cheltuii toti banii abia primiti la salariu: sa mananci inainte de a merge la cumparaturi, sa iti faci lista de acasa cu podusele pe care vrei sa le cumperi, sa iti iei la tine doar cu putin mai mult decat suma preconizata, si sa urmaresti ofertele speciale pentru produsele altfel inaccesibile. Cred ca regulile acestea, pe cat de simple pe atat de pragmatice si operationale, pot functiona cu succes si in tot acest haos informational.
Astfel, acceseaza informatia pe care o ai deja in casa: carti, articole selectate in trecut; mergi la biblioteca- aici accesul informatiei este un act aproape eminamente voluntar; deschide pagini de internet fara reclame obositoare; invata sa stii cu strictete care sunt lucrurile punctuale de care ai nevoie fara sa ajungi sa colinzi pagini de internet care te trimit de la una la alta; inchide televizorul cand auzi tampenii si mai ales informatii trunchiate, accentuand anumite aspecte fata de altele; ignora literatura care iti vorbeste despre banalitati: legat viata sexuala, legat de intamplari cu politisti, crime, 10 pasi sa ajungi in top; totodata pastreaza-ti curiozitate deschisa si nu te ferii sa cercetezi un pic, fara a exagera si a te lasa purtat de val; cauta oferete pentru cartile pe care le ravnesti dar sunt prea scumpe, la fel si cu filmele, si cu muzica, etc.