Tuesday, August 28, 2007
despre cum calatorim
Monday, August 27, 2007
Alfred Kinsey, sau cum gandim despre sex
Filmul Kinsey mi s-a parut foarte interesant.
Cred ca ne putem gandi la sex prin doua lentile: cea pur fizica, animalica, instinctiva si cea sentimentala, romantica fundamentata pe dragoste, pasiune, etc. Filmul le aduce in discutie pe amandoua insa in acelas timp le suprapune in anumite momente.
De fapt Alfred Kinsey este un om de stiinta. El studiaza problema sexuala din SUA de la inceputul secolului XX. Nu spre surprinderea multora poti vedea cum tabuu-rile din societatea americana din acea perioada seaman izbitor cu cele pe care le avem noi.
Mi se pare o ipocrizie sa nu recunoastem ca fericirea multora dintre noi depinde inclusiv de sex si de istoria noastra sexuala. Si mai ales de faptul ca avem probleme inca nerezolvate in zona asta. Dar, cat anume din fericire noastra este explicata prin cuvantul sex, nu stiu. Cred totusi ca ar fi foarte interesant sa aflam, macar la scara personala, daca la scara generala este imposibil.
Filmul o spune foparte clar: viata fericita si sanatoasa depinde si de rezolvarea problemelor sexuale. In America inceputului de secol XX tabuu-rile, prejudecatile, puritanismul in general, erau la putere. Problemele puse de Kinsey la momentul respectiv au ridicat in picioare societatea Americana pentru ca se spune franc despre adulter, homosexualitate, masochism, perversiuni sexuale, etc. Banalitati! Dar, ca noi stim cu precizie despre ele, acum in 2007, am mari indoieli. Spre exemplu, se spunea atunci ca femeile ajung sa aiba orgasm mai curand in relatii extraconjugale, homosexulae, etc, decat in cuplu. La fel, barbatii erau obsedati de efectele negative pe care le are masturbarea, si la fel ca si in cazul femeilor, homosexualitatea le aducea mai multa satisfactie decat cuplul heterosexual. Problemele au durut, altfel nu avea acel efect. Ce s-a intamplat? Din cauza scandalului Rockefeller Foundation a fost nevoiata sa retraga sprijinul financiar oferit prefesorului Kinsey, astfel incat acesta a fost nevoit sa bata din poarta in poart pentru bani.
Dar sexul nu inseamna doar activitatea instinctuala dintre barbat si femeie. Si filmul spune si asta foarte clar. Sexul inseamna multa afectivitate, dragoste romantaica si tot ce implica acestea. Kinsey abordeaza problema stiintific si raspunsurile lui sunt stiintifice. Insa, marea bataie de cap, dragostea dintre un barbat si o femeie, nu primeste raspuns, caci sexualitatea se pare ca nu rezolva in intregime problema fericirii in cupluri. Da' noi stim deja si asta.
Indivizii sunt absolut diferiti, asta ne spune foarte clar Kinsey, din acest motiv diversitatea problemelor poate ajunge la infinit. Pattern-urile descoperite de el ne spun doar ceva din problmatica. Cat anume inseamna sexualitatea pentru fiecare din noi se pare ca va trebui sa ne pricepem sa raspundem fiecare.
Ce mi-a placut este ca desi auzi atat de mult despre sex in lumea in care traim si banalitatea subiectului iti sufoca orice cunoastere mai profunda, filmul m-a facut sa imi pun intrebari serioase. Nu ca nu m-as fi gandit pana acum la ele. Insa, personl nu cred ca am intels sexul in mod corect. Am inteles oare ce inseamna el pentru mine, si cat de fericit ma face activitatea sexuala trecuta, prezenta si viitoare? Unde incepe si unde se termina implicatiile sexule ale vietii mele? Am descoperit tot ce am nevoie sa stiu in materie de sex? Imi dau seama ca NU, iar filmul a reusit sa ma faca sa privesc sex-ul dintr-un punct de vedere chiar si mai sincer decat o faceam.